Woda mineralna, słodkie owoce, ożywcza cytryna, aromatyczna mięta i kilka kostek lodu – domowa lemoniada to najlepszy sposób, by ugasić pragnienie w upalne dni. Zainspiruj się!
Słodka czy kwaśna? Z bąbelkami czy bez? Jaka powinna być lemoniada idealna? Przede wszystkim zimna! Reszta to kwestia indywidualnego smaku. Odpowiednią temperaturę zapewnią kostki lodu albo schłodzona wcześniej woda, herbata lub owoce. Aby napój nie nagrzewał się zbyt szybko, trzymaj go w dzbanku lub karafce z grubego szkła, co dodatkowo wizualnie wyeksponuje użyte składniki. Jeśli zamierzasz serwować lemoniadę na przyjęciu w ogrodzie, postaw na duży, wygodny słój z kranikiem. Znaczenie mają także szklanki, które powinny być jak najbardziej masywne. Na zewnątrz najlepiej sprawdzą się słoiki z uchem i słomką – przykrywki będą dodatkową izolacją termiczną, a także skutecznym zabezpieczeniem przed owadami.
Herbaciana z miętą
Czas przygotowania: 10 minut
● litr naparu z zielonej herbaty
● 2 cytryny
● 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
● kilka gałązek mięty
● kostki lodu
Zaparz herbatę, odcedź fusy, ostudź i wstaw na około dwie godziny do lodówki. Cytryny umyj, wyciśnij z nich sok. Przelej go do dzbanka z herbatą, dodaj cukier i wymieszaj. Miętę opłucz, oberwij kilkanaście listków, rozetrzyj je w dłoni, aby lepiej wydobyć z nich aromat. Dorzuć do dzbanka. Lemoniadę podawaj w szklankach, dodając po kilka kostek lodu i dekorując miętą.
Arbuzowa słodycz
Czas przygotowania: 20 minut
● ¼ dużego arbuza
● sok z cytryny
● limonka
● 1-2 szklanki schłodzonej wody mineralnej
● łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
● garść listków mięty
Arbuza obierz, pokrój, usuń pestki. Schowaj na dwie godziny do lodówki lub na pół do zamrażarki. Po wyjęciu wrzuć do blendera, wlej wodę, sok z cytryny i cukier, po czym zmiksuj. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej wody. Limonkę umyj i pokrój na plastry. Napój rozlej do szklanek, każdą ozdób miętą i plasterkiem limonki.
Brzoskwiniowy raj
Czas przygotowania: 12 minut
● 3 szklanki wody mineralnej
● 4 dojrzałe brzoskwinie
● sok z 3 cytryn
● 3 łyżki cukru
● kostki lodu
● kilka listków mięty
Wstaw wodę do lodówki na minimum dwie godziny. Owoce dokładnie umyj. Trzy brzoskwinie obierz ze skórek, wyjmij pestki, potnij na kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj wodę, sok z cytryny i cukier, zmiksuj. Listki mięty umyj i osusz. Pozostałą brzoskwinię pokrój na zgrabne kawałki – wrzuć po kilka do każdej szklanki. Dopełnij je lemoniadą do 3/4 wysokości. Umieść kilka kostek lodu, ozdób miętą.
Miętowa z limonką
Czas przygotowania: 10 minut
● litr wody mineralnej
● limonka
● cytryna
● kilka gałązek mięty
● łyżka cukru trzcinowego
● kostki lodu
Schłodzoną wodę – według upodobania gazowaną lub niegazowaną – przelej do dzbanka. Limonkę i cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą lub sparz wrzątkiem. Z cytryny wyciśnij sok i razem z cukrem dodaj do wody, wymieszaj. Z gałązek mięty oberwij dolne listki, wierzchołki zostaw do dekoracji. Rozetrzyj je w dłoni, dorzuć do dzbanka. Limonkę pokrój na półplasterki. Wrzucaj po kilka do szklanek, dodaj lód i dopełnij lemoniadą. Udekoruj miętą.
Malinowy zawrót głowy
Czas przygotowania: 15 minut
● litr wody – gazowanej lub niegazowanej
● szklanka malin
● 2 limonki
● 3 łyżki cukru
● kilka gałązek mięty
● kostki lodu
Wodę schłodź w lodówce. Z porcji malin odłóż kilka dorodnych do dekoracji. Resztę posyp cukrem i po chwili rozgnieć widelcem. Następnie przetrzyj je dokładnie przez sitko. Limonki wyszoruj lub sparz wrzątkiem. Z jednej z nich wyciśnij sok, drugą potnij na półplasterki. Miętę umyj, oberwij kilkanaście listków, które rozetrzyj chwilę w dłoni. Wodę, soki z malin i limonki oraz listki mięty zmieszaj w dzbanku. Do każdej szklanki wrzuć po kilka kawałków limonki i parę malin, zalej do pełna lemoniadą i ozdób miętą.