Zbyt duża ilość cukru, soli i złych tłuszczów w diecie sprzyja powstawaniu zmian skórnych. Zobacz, jak się odżywiać, by cieszyć się piękną cerą.
Na zadane pytanie odpowiada nasz ekspert Anna Englisz - dietetyk i autorka bloga www.napolslodko.com.
Leczenie trądziku to nie tylko odpowiednia pielęgnacja, ale i dieta.
Tak. Zmiana sposobu odżywiania może pomóc w znaczącej poprawie wyglądu cery i wspomóc leczenie trądziku. Dieta przeciwzapalna, z dużą ilością antyoksydantów wpływa na gospodarkę hormonalną, a co za tym idzie – ilość wydzielanego łoju.
O co zatem warto wzbogacać codzienne menu?
O ryby i inne produkty będące źródłem kwasów EPA i DHA. Kwasy omega-3, do których należą, mają działanie przeciwzapalne, zwiększają płynność łoju, a przez to zmniejszają zatkanie gruczołów. Dobrze jest sięgać po produkty bogate w witaminy A i D. Gładką cerę pomagają też uzyskać minerały: cynk i selen. Ten pierwszy wykazuje działanie bakteriostatyczne, przeciwzapalne, zmniejsza ilość cytokin prozapalnych w organizmie. Natomiast selen to składnik mineralny o działaniu antyoksydacyjnym.
A czego należy unikać?
Pasteryzowanego mleka i jego przetworów, które powodują podniesienie poziomu insuliny, czynnika IGF-1, stymulującego produkcję łoju.
Jak to możliwe?
Insulina wywołuje wzrost poziomu androgenów sprzyjających rozwojowi zmian skórnych. Jeśli już sięgamy po produkty mleczne, wybierajmy te niepasteryzowane, czyli mleko świeże, kefir, maślankę, uboższe w IGF-1. Najlepiej pełnotłuste, bo w procesie odtłuszczania mleka pozbawia się go części estrogenów i progesteronu, pozytywnie wpływających na stan cery.
Co jeszcze warto ograniczyć w kuchni?
Sól, bo jej prozapalne działanie powoduje pojawianie się trądziku we wcześniejszym wieku, nasila też objawy. Lepiej unikać również produktów o wysokim indeksie glikemicznym, bo, zwłaszcza w dużych ilościach, działają prozapalnie i insulinoopornie. Na cenzurowanym są także soki, nektary, napoje i produkty słodzone, jak również słodycze, pieczywo cukiernicze, wyroby z białych mąk, żywność wysokoprzetworzona.
A ostre przyprawy?
Nie mają istotnego wpływu na zaostrzenie zmian trądzikowych. Ale osoby, które obserwują u siebie zaostrzenie trądziku po spożyciu ostrych przypraw, powinny je wyeliminować ze swojej diety.
RYBY I OWOCE MORZA łosoś, makrela, małże, ostrygi
WARZYWAmarchew, papryka, brokuły, pomidory, kapusta, czosnek, fasolka szparagowa, kalarepa, kalafior
OWOCEtruskawki, arbuz, brzoskwinie (świeże), morele, jabłka, maliny, borówki, jeżyny, cytrusy, ananas, wiśnie, winogrona, śliwki
DRÓB I JAJAindyk, kurczak, wątróbka drobiowa
PESTKI I STRĄCZKIdynia, orzechy, migdały, ziarno słonecznika, siemię lniane, soczewica, soja, groch, fasola
MLEKO mleko zwierzęce pasteryzowane i produkty mleczne, żółty ser
SŁODYCZEczekolada, cukierki, batony, lody, gumy rozpuszczalne
FAST FOODY I SŁODKIE NAPOJE pizza, frytki, hamburger, hot dog, chipsy i słone przekąski, napoje gazowane, wody smakowe, nektary, syropy owocowe, kakao, herbata rozpuszczalna
BIAŁA MĄKA I SÓLbiałe pieczywo, ciasta, makarony, gotowe sosy, kostki rosołowe
ŻYWNOŚĆ WYSOKO-PRZETWORZONAbiały ryż, wafle i płatki ryżowe, produkty typu instant, jogurty owocowe, wędliny, parówki, margaryny