Zastanawiasz się, czy kolagen do picia to tylko chwilowa moda albo tajemniczy składnik, o którym krąży wiele sprzecznych opinii? Poznaj fakty i przekonaj się, dlaczego warto włączyć kolagen do swojej diety już dziś!
Czym jest kolagen?
Kolagen to najbardziej powszechne białko w ludzkim organizmie (ok. 30% wszystkich białek)1. Zbudowany jest z aminokwasów, charakteryzuje się wytrzymałością oraz dużą elastycznością. Stanowi fundament dla wielu narządów i tkanek, zwłaszcza skóry, kości, zębów, chrząstek, ale także naczyń krwionośnych oraz rogówki oka2.
Od czego zależy zapotrzebowanie na kolagen?
Zapotrzebowanie na kolagen zależy od wielu czynników, takich jak np. wiek. W młodym i zdrowym organizmie kolagen podlega regularnej wymianie i systematycznej odbudowie. Jednak wraz z upływem czasu zdolność do odtwarzania włókien kolagenowych stopniowo maleje. Już od 25. roku życia poziom tego ważnego białka zaczyna spadać, a przyjmuje się, że od tego momentu produkcja kolagenu zmniejsza się o 1% rocznie3.
Skąd wiadomo, że kolagen jest dobrej jakości?
W gąszczu informacji na temat kolagenu i jego preparatów czasem trudno się odnaleźć. Podpowiadamy na co warto zwrócić uwagę:
- rodzaj kolagenu (hydrolizowany czy natywny)
- sposób uzyskania peptydów kolagenowych (hydroliza chemiczna czy hydroliza chemiczna i enzymatyczna)
- wielkość cząsteczek (mierzona w daltonach – Da)4.
Rodzaj i jakość kolagenu wpływają na jego wchłanianie i osiągane efekty na organizm, takie jak utrzymanie elastyczności skóry czy zmniejszenie widoczności cellulitu5.
O ile w medycynie (szczególnie w chirurgii np. jako nici) kolagen wysokocząsteczkowy znajduje zastosowanie, o tyle w suplementacji zdecydowanie lepiej sprawdza się kolagen niskocząsteczkowy.
Co kryje się za tajemniczą nazwą VERISOL®?
W Remé Kolagenowa Formuła Piękna znajduje się kolagen VERISOL®. Są to peptydy niskocząsteczkowe – to znaczy, że cząsteczki kolagenu zostały pocięte na mniejsze fragmenty (około 2000 Da) w procesie hydrolizy chemicznej i enzymatycznej5. Dzięki temu VERISOL® lepiej się przyswaja. Efekty działania VERISOL® zostały potwierdzone badaniami naukowymi już przy porcji 2,5 g dziennie!
Suplement diety Remé Kolagenowa Formuła Piękna
Jest to kompleksowa kolagenowa formuła piękna oparta o składniki wysokiej jakości. Zawiera kompozycję bioaktywnych peptydów kolagenowych VERISOL® oraz witamin i składników mineralnych. Została stworzona, aby kompleksowo wspierać zdrowie Twojej skóry, włosów i paznokci6.
Formuła Remé to wygodna do stosowania forma proszku, bezglutenowa, bez laktozy7 i bez dodatku cukrów8, w kilku smakach do wyboru, żeby suplementacja była również przyjemnością. Remé łatwo rozpuszcza się w wodzie i umożliwia przyjęcie odpowiedniej porcji kolagenu za jednym razem. Jest to produkt dla tych, którzy chcą podkreślić swoje naturalne piękno i zadbać o swój wygląd kompleksowo od wewnątrz zgodnie.
REMÉ. PIĘKNO JEST W TOBIE
Przypisy:
1) Di Lullo, G. et al. Mapping the Ligand-binding Sites and Disease-associated Mutations on the Most Abundant Protein in the Human, Type I Collagen. J. Biol. Chem 2001. 277 (6): 4223–31
2) Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A, Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, VOL 29 NR 11/12’19 (342/343)
3) Reilly DM, Lozano J. Skin collagen through the lifestages: importance for skin health and beauty. Plast Aesthet Res. 2021;8:2
4) https://sisneo.com/en/blog/differences-and-benefits-between-hydrolyzed-collagen-and-collagen/
5) Lupu M.-A. et al. Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care (Review). Exp Ther Med. 2020; 20(1):12-17 // Proksch E. et al. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55 // Schunck M. et al. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 2015;18(12):1340-8
6) Zawarty w produkcie cynk pomaga zachować zdrowe włosy, skórę, paznokcie
7) Bez laktozy – dotyczy gotowego do spożycia roztworu
8) Zawiera naturalnie występujące cukry