Jesień to czas, w którym nasz organizm jest bardziej podatny na różne infekcje i przeziębienia. Żeby ustrzec się przed zachorowaniem, warto skorzystać z dobroczynnych właściwości rozgrzewających naparów. Można wykorzystać do nich zioła, świeże i suszone owoce oraz przyprawy, zwłaszcza cynamon, kardamon, anyż, goździki, gałkę muszkatołową i imbir.
IMBIR I POMARAŃCZA
Imbir należy do grona naturalnych antybiotyków. Wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe, łagodzi objawy grypy i przeziębienia. Polecany jest przy bólach gardła i kaszlu.
SKŁADNIKI
- 2 cm imbiru
- 3 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 pomarańcza
- ½ cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 litr wody
PRZYGOTOWANIE
Pomarańczę i cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Cynamon i goździki zalać wrzątkiem. Dodać starty na tarce imbir. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok i dodać do lekko przestudzonego naparu. Dodać miód i dokładnie wymieszać.
NAPAR Z ŻURAWINY
Żurawina, choć najczęściej wykorzystywana jest przy zapaleniach pęcherza, posiada również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
SKŁADNIKI
- 50 g świeżej żurawiny
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka miodu
- 1 jabłko
- 4 goździki
- 300 ml wody
PRZYGOTOWANIE
Żurawinę dokładnie umyć, włożyć do rondelka razem z rozmarynem, obranym jabłkiem pozbawionym gniazda nasiennego i pokrojonym na cząstki oraz goździkami. Zalać gorącą wodą i gotować około 5 minut, aż jabłka zmiękną i żurawina popęka. Następnie przecedzić przez gęste sito. Do lekko przestudzonego naparu dodać miód i dokładnie wymieszać.
NAPAR MALINOWY Z HIBISKUSEM
Maliny są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym. Hibiskus wzmacnia odporność, a także działa przeciwzapalnie. Napar obniża gorączkę i łagodzi kaszel.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki malin (mogą być mrożone)
- 1 łyżka suszonego hibiskusa
- ½ cytryny
- 1 łyżka miodu
- kilka listków mięty (opcjonalnie)
- 1 litr wody
PRZYGOTOWANIE
Maliny zagotować w wodzie. Po chwili zdjąć z ognia, dodać liście hibiskusa, przykryć i zaparzać przez 10 minut. Dodać sok z cytryny, miód i listki mięty.
MASALA CHAI
Dodaje energii i poprawia nastrój. Usprawnia pracę wątroby oraz żołądka. Wspiera układ krwionośny, rozszerza naczynia krwionośne. Wzmacnia odporność.
SKŁADNIKI
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 2 łyżki czarnej liściastej herbaty
- 3 łyżeczki cukru lub miodu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki, oprócz herbaty i miodu, włożyć do garnka. Zalać mlekiem i wodą, a potem gotować na małym ogniu ok. 10 minut, pilnując, by napar nie wykipiał. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać herbatę. Przykryć i odstawić na 5 minut, by herbata się zaparzyła. Przecedzić przez sitko i posłodzić.