Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez ciast i słodkości. Serniki, pełne bakalii makowce, korzenne ciasteczka czy pierniki nie tylko świetnie smakują, ale są też piękną dekoracją stołu. Większość tradycyjnych świątecznych wypieków jest jednak dość praco- i czasochłonna, dlatego często decydujemy się na kupno gotowych wyrobów. Nie każdy czuje się też cukiernikiem, choć przecież nie wszystkie ciasta są skomplikowane, a własnoręczne wykonanie da nam mnóstwo satysfakcji. Domowe wypieki są smaczniejsze i zdrowsze od tych kupnych. Szkodliwy cukier można zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem, mąkę pszenną – mąką bezglutenową, a zamiast sera użyć jogurtu. Coraz częściej na nasze świąteczne stoły wkradają się muffinki, lekkie bezy, smaczne tarty specjalnie na tę wyjątkową okazję przyozdobione. Wystarczy dodać korzenne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon, goździki czy bakalie, by zwykłe ciasta nabrały uroczystego charakteru.
PAVLOVA Z PORZECZKAMI I SUSZONĄ POMARAŃCZĄ
SKŁADNIKI
BEZA:
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
KREM:
- 200 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYBRANIE:
- 150 g czerwonej porzeczki
- kilka plasterków suszonej pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, ubijać jeszcze minutę. Na papierze do pieczenia narysować okrąg, wyłożyć na niego pianę. Delikatnie wyrównać, podnosząc jednocześnie boki, tak by powstał rodzaj miseczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C i piec z termoobiegiem przez 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć przez kolejne 3 godz. Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ser mascarpone i nadal ubijać, aż krem będzie sztywny. Przed podaniem krem wyłożyć na bezę i udekorować owocami.
CHOINKOWE MUFFINY
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
W jednej misce wymieszać składniki suche (orzechy posiekać), w drugiej mokre. Mokre wlać do suchych i wymieszać do połączenia się składników. Do foremek do muffinek włożyć papilotki i każdą wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 min. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego. Gdy muffiny wystygną, wycisnąć bitą śmietanę na każdą z nich.
TARTA JABŁKOWA
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
NADZIENIE:
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 5 jabłek
- ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- sok z ½ cytryny
PRZYGOTOWANIE
Ze składników na ciasto zagnieść gładką masę. Rozwałkować ją i przenieść do formy na tartę wysmarowaną masłem. Spód tarty nakłuć widelcem i odstawić do lodówki na 30 min. Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 20 min. Połowę mleka zagotować. Do reszty dodać proszek budyniowy, mąkę, cukier, dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlewać pozostałe mleko, cały czas mieszając masę. Gdy zgęstnieje, dodać masło. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i ewentualnie wymieszać z cynamonem. Ułożyć na podpieczonym spodzie. Zalać masą budyniową i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C 25 min. Przed podaniem wystudzić.